Όποιος διαχειρίζεται ένα νοικοκυριό, αντιμετωπίζει προβλήματα της καθημερινότητας, ξέρει ακριβώς πόσο συχνά δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για κάτι που δεν είναι απαραίτητο!
Κάθε νοικοκυρά θέλει να εξοικονομήσει λίγα χρήματα, ειδικά αν ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι ήδη μικρός.
Ας προσπαθήσουμε να μειώσουμε λίγο τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και να δούμε ποιο είναι το αποτέλεσμα.
Φαίνεται ότι αυτό είναι ένα δευτερεύον θέμα, αλλά στην πραγματικότητα, με μια λογική προσέγγιση για την εξοικονόμηση ενέργειας σε ένα διαμέρισμα και μερικά κόλπα, μπορείτε να ελευθερώσετε σημαντικά κεφάλαια.
Μην ξεχάσετε να απενεργοποιήσετε τις ηλεκτρικές συσκευές
Για παράδειγμα μια τηλεόραση. Τα μοντέλα του παλιού μοντέλου με σωλήνα εικόνας καταναλώνουν περίπου 100 Watt ενέργειας κατά τη λειτουργία και 2 Watt όταν είναι απενεργοποιημένα. Οι πιο πρόσφατες τηλεοράσεις πλάσματος και LCD απαιτούν περισσότερα - 400 Watt για λειτουργία και 4 Watt για λειτουργία αναμονής. Μπορείτε να μεταβείτε σε κατάσταση αναμονής πατώντας το αντίστοιχο κουμπί στο τηλεχειριστήριο. Μην είστε πολύ τεμπέλης για να κάνετε κλικ σε αυτό εγκαίρως!
Συσκευή DVD. Μπορεί να απενεργοποιηθεί εντελώς αν είναι νέας γενιάς. Όταν μια τέτοια συσκευή αναπαραγωγής είναι απενεργοποιημένη, αποθηκεύει όλες τις ρυθμίσεις της, ακόμη και την ημερομηνία και την ώρα, και τις επαναφέρει την επόμενη φορά που θα συνδεθεί στο δίκτυο. Ωστόσο, υπάρχουν συσκευές που συνιστούν να μένετε σε αναμονή όλη τη νύχτα. Αυτό είναι σημαντικό για τις ενημερώσεις λογισμικού που λαμβάνετε.
Υπολογιστή. Μπορεί να μείνει αναμμένο αν το εργάζεστε εντατικά στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν φύγετε από το χώρο εργασίας, είναι καλύτερα να απενεργοποιήσετε και την οθόνη. Πρόσθετες συσκευές όπως σαρωτές και εκτυπωτές θα πρέπει πάντα να απενεργοποιούνται μετά την ολοκλήρωση της εργασίας.
Φορτιστής. Όταν φορτίζετε ένα τηλέφωνο ή άλλη συσκευή, ο φορτιστής δεν καταναλώνει πολύ ρεύμα. Ωστόσο, θα πρέπει να αφαιρεθεί από το δίκτυο μετά τη φόρτιση, καθώς συνεχίζει να χρησιμοποιεί ρεύμα και δεν λειτουργεί τόσο λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μερικά ακόμα κόλπα για εξοικονόμηση ρεύματος
Είναι πολύ κερδοφόρο να αντικαταστήσετε τους λαμπτήρες Ilyich σε όλο το σπίτι με νέες λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια. Και πρέπει οπωσδήποτε να σβήσετε τα φώτα σε ένα άδειο δωμάτιο ακόμα και αφού το αφήσετε για 10 λεπτά. Για κάποιο λόγο, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα συχνά κλικ του διακόπτη θα επηρεάσουν αρνητικά τη διάρκεια ζωής του λαμπτήρα λόγω της αύξησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές οι εικασίες δεν έχουν πραγματική βάση. Θα πρέπει πάντα να σβήνετε τα φώτα πίσω σας όποτε θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα.
Πλυντήριο. Πλύνετε τα ρούχα σε χαμηλότερη θερμοκρασία, βαμμένα στους 30-40 βαθμούς αντί για 60, λευκά στους 60 αντί για 90. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα παρατηρήσετε διαφορά στην ποιότητα πλύσης και η εξοικονόμηση ενέργειας γίνεται σαφής. Για καλύτερο πλύσιμο δεν χρησιμοποιούν υψηλές θερμοκρασίες νερού σήμερα, αλλά σκόνες υψηλής ποιότητας. Επίσης, προσπαθήστε να μεταβείτε στη λειτουργία στεγνώματος όσο το δυνατόν λιγότερο.
Προσπαθήστε να ακολουθήσετε όλους αυτούς τους απλούς κανόνες για τουλάχιστον ένα μήνα και ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για την ανάγκη εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας. Και στο τέλος του μήνα, κοιτάς τον πάγκο και κάνεις μια αναλογία με τα περασμένα έξοδα. Είσαι πεπεισμένος; Στη συνέχεια, κάντε συνήθεια να εξοικονομείτε ρεύμα στο σπίτι σας.